Ga naar de inhoud

Plantaardige voeding en gezondheid

Voordelen plantaardig eten

De meeste mensen eten een paar keer per week vlees, kip of vis en elke dag zuivel en/of ei. Dat is prima als jij je daar goed bij voelt. Ik geloof echter dat een plantaardige leefstijl het beste is voor onze gezondheid. Uit onderzoeken is gebleken dat een plantaardig dieet kan bijdragen aan een betere gezondheid en kan helpen om bepaalde klachten te verminderen of zelfs doen verdwijnen. Dit kunnen klachten zijn zoals bijvoorbeeld:

 • Vermoeidheid
 • Reuma
 • Hoge bloeddruk
 • Hoog cholesterol
 • Diabetes
 • Overgewicht
 • Aderverkalking
 • Hoofdpijn
 • Stress
 • Opgeblazen gevoel
 • Angst

Bij het kiezen voor plantaardige voeding, werk je dus aan je gezondheid. Het is beter voor je immuunsysteem en gaat laagdrempelige ontstekingen tegen. Het is niet alleen aan te raden als je een ziekte hebt, maar zeker ook om ziektes te voorkomen. Uiteraard is bewegen en het minimaliseren van stress hierbij ook belangrijk. Kies jij voor jouw gezondheid?

Is plantaardig eten hetzelfde als vegan?

Plantaardig eten betekent dat er geen dierlijke producten aan te pas komen. In het kort houdt dat in: geen vlees, geen vis, geen zuivel en geen ei. De termen ‘vegan’ en ‘plantaardig’ worden vaak door elkaar gebruikt en soms zorgt dat voor verwarring. De meeste mensen die plantaardig eten, doen dit vanwege het dierenwelzijn en zij noemen zichzelf dan meestal veganistisch. Dit kan betekenen dat zij ook geen leren schoenen of tassen kopen, geen zijden kleding en niets gebruiken dat op dieren getest is.

Zelf gebruik ik liever de term plantaardig dan vegan en dan het liefst zelfs nog de Engelse term ‘Plant Based Whole Food’ (PBWF). Dit laatste houdt in dat je alleen plantaardige producten eet, hele (volkoren) granen en geen geraffineerde suikers en bewerkt eten. Er is tegenwoordig op veel plekken vegan chips, koekjes, taarten, ijs en chocolade te krijgen, maar dit valt niet onder de PBWF leefstijl. Als je deze leefstijl (grotendeels) volgt of wilt gaan volgen, dan is de voornaamste reden meestal je gezondheid. De voordelen daarvan voor het dierenwelzijn en het milieu zijn hele fijne bijkomstigheden. Natuurlijk hoef je niet meteen all-in te gaan; het is heel goed mogelijk om hier met kleine stapjes mee te beginnen. Ik help je hier graag bij.

Misvattingen over plantaardig eten

Hoewel er steeds meer mensen flexitariër en vegetariër zijn, is het helemaal weglaten van dierlijke producten en zeker van geraffineerde suikers voor de meesten een lastige opgave. Veel mensen vragen zich af wat je ‘in hemelsnaam nog kan eten’ als er zo veel niet meer ‘mag’. Het leuke en misschien verrassende is dat er juist een heleboel kan. Je werkt aan je gezondheid, je kan lekker en veel eten en hoeft niet op dieet.

Als je niet geïnteresseerd bent in plantaardig eten, kijk je waarschijnlijk niet op deze pagina. Jij bent dus wél geïnteresseerd, neem ik aan. Of in elk geval nieuwsgierig ernaar. Misschien wil je beginnen met vegetarisch eten of misschien zou je eigenlijk wel helemaal plantaardig willen eten, maar heb je nog gedachten als:

 • Plantaardig eten is duurder
 • Plantaardig eten is niet gevarieerd en saai
 • Voor plantaardige recepten moet ik uren in de keuken staan
 • Ik sport veel en krijg met plantaardig eten nooit genoeg eiwitten of ijzer binnen
 • Plantaardige voeding vult niet genoeg en is niet lekker

Dit zijn logische gedachten. Als je gewend bent om veel dierlijke producten te eten, zal het zeker even wennen zijn om dit af te bouwen of om te gooien. Natuurlijk doet iedereen dit op zijn of haar eigen manier en kan er van afgeweken worden als je dat wilt. Toch weet ik zeker dat je er snel aan zal wennen, want plantaardig eten is absoluut niet saai. Er zijn ontzettend veel lekkere mogelijkheden en je hoeft je geen zorgen te maken of je wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Wist je dat een van de sterkste mannen ter wereld plantaardig eet? Duurder hoeft plantaardig eten bovendien niet te zijn, er zijn heel wat goedkope mogelijkheden.

Plantaardig eten recepten – Lekker, snel en makkelijk weekmenu

Er komt binnenkort een compleet weekmenu beschikbaar. Hierin staan makkelijke, snelle en vooral lekkere recepten, incl. boodschappenlijst voor de hele week. Omdat de meeste mensen – net als ik – liever niet uren in de keuken staan, zet je alles uit het menu binnen no-time op tafel.

Dit weekmenu is een handige hulp om op een eenvoudige manier te beginnen met plantaardige voeding. Ook als je gewoon eens de mogelijkheden wilt verkennen en wilt zien wat je zoal kan maken, is dit een goed begin. Er komen ontbijt-, lunch- en dinerrecepten in te staan. Bovendien houd ik rekening met de kosten, waardoor je niet gelijk allemaal ‘rare’ dingen in huis hoeft te halen.

Begeleiding of advies

Wil jij gezonder gaan leven en ben je benieuwd wat plantaardige voeding voor je kan doen? Wil je graag gaan eten volgens het principe van Plant Based Whole Food, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je advies of ben je op zoek naar begeleiding? Als plantaardige voedingsdeskundige help ik je daar graag bij. Tijdens een gratis intakegesprek leren we elkaar kennen en brengen we in kaart waar jij graag aan wilt werken. Jij beslist daarna of je een sessie wilt boeken of niet. In de sessie(s) wordt er een plan of menu samengesteld, wordt er gekeken naar supplementatie en wordt er rekening gehouden met een eventueel ziektebeeld.

Een sessie kost €65,- online en €85,- op locatie in Amsterdam, beide zijn vrij van btw.

“Chocolate comes from cacao, which is a tree that makes it a plant. Chocolate is salad.”