Coaching bij Chronische klachten
(SOLK)
Chronische lichamelijke klachten
Heb jij lichamelijke klachten waar geen medische oorzaak voor gevonden is, maar waar je wel al langer dan een aantal weken last van hebt? Chronische lichamelijke klachten dus? Deze klachten hoeven niet continu aanwezig te zijn, maar beïnvloeden wel in grote mate jouw dagelijkse leven. Deze lichamelijke (pijn)klachten hebben een naam: ALK (Aanhoudende Lichamelijke Klachten) heeft sinds eind 2021 de term SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarbare Lichamelijke Klachten) vervangen. Andere termen die je vaak hoort zijn TMS en MindBodySyndrome; deze termen komen uit Amerika.
Herken jij jezelf hierin? Ben je al meerdere keren naar de huisarts geweest en misschien zelfs naar een specialist? Komt er elke keer niets uit alle onderzoeken, maar blijven je klachten aanhouden? Het klinkt misschien gek, maar dan is de kans groot dat je klachten geen lichamelijke, maar een mentale of emotionele oorzaak hebben. Dit betekent trouwens NIET dat je klacht verzonnen is of niet echt is.
Lichamelijke klachten met een mentale of emotionele oorzaak
Klinkt dit belachelijk voor jou? Als grote onzin of zweverig? Toch zijn onze psyche en emoties altijd verbonden met ons lichaam. Denk maar eens aan tranen bij verdriet, buikpijn bij nervositeit, blozen bij schaamte, trillen bij angst, etc. Dit gebeurt zowel bewust als onbewust. Ook het placebo-effect is daar een voorbeeld van en betekent dat er lichamelijk iets gebeurt. Denk maar eens dat je jeuk hebt aan je arm, je zal zien dat die jeuk dan echt wordt.
Aanhoudende lichamelijke klachten zijn niet bedacht of ingebeeld, deze bestaan echt. Alleen een lichamelijke oorzaak wordt niet gevonden. In ons dagelijks leven, leven we voor zo’n 5% bewust, de rest (95%!) doen we onbewust; op de automatische piloot. Dit komt door eerdere ervaringen, gedachten, overtuigingen, gevoelens en gebeurtenissen in ons leven die we onbewust opslaan. Dit helpt ons bij het reageren op nieuwe gebeurtenissen en beschermt ons zo ook. Er kunnen echter ook emoties of overtuigingen in ons systeem zitten waar we niet bewust van zijn. Dit komt omdat we deze van onszelf (ook onbewust) niet mogen of kunnen uiten. Toch moeten op een gegeven moment ook deze emoties eruit. Als dit niet via de gebruikelijke weg kan – zoals huilen, vloeken, tieren – dan komt het eruit via een lichamelijke klacht of pijn.
Van alle mensen die bij de huisarts komen gaat zo’n 40% over aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) zonder medische oorzaak. Bij specialisten is dat percentage nog hoger, bij ruim de helft van de patiënten gaat het daar om dit soort klachten. In de figuur hiernaast zijn verschillende specialisaties te zien met het percentage van ALK. Dit kan dan gaan om bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit, chronische vermoeidheid, prikkelbare darm syndroom, hartkloppingen en fibromyalgie.
Je bent dus niet raar of gek. En zeker niet de enige met ‘vage klachten’.
SOLK voorbeelden waar je aan kan denken, zijn:
- Spierspanningen (vaak nek, rug en schouders, maar kan ook bijvoorbeeld kuiten zijn)
- Chronische vermoeidheid
- Spanningshoofdpijn of migraine
- Duizeligheid
- Misselijkheid
- Oorsuizen
- Prikkelbare Darm Syndroom
- Fibromyalgie
- Pijn bij de ogen, wazig zien
- Niet kunnen concentreren
- Brain fog (watterig hoofd)
- Onrustig
- Rugpijn
- Pijn op de borst en hartkloppingen
- Prikkelbaar
- Tintelingen in armen of benen
- Slapeloosheid / slecht slapen
- Stress / overspannen
- (Chronische) hyperventilatie
- Paniekaanvallen
- Angst, zoals bijvoorbeeld Hypochondrie
- Bekkeninstabiliteit
- Libidoverlies
- Chronisch regionaal pijnsyndroom
- En nog veel meer
Is stress de oorzaak van vermoeidheid, fibromyalgie of hoofdpijn? Bovenstaande (lichamelijke) klachten zijn – als er geen medische oorzaak gevonden wordt – het gevolg van stress. Dit kan ook onbewuste, chronische stress zijn zoals onverwerkte emoties, trauma’s en overtuigingen. Zaken waar je al jaren, misschien je hele leven onbedoeld mee rondloopt. Bepaalde karaktereigenschappen houden deze stress in stand.
Omgaan met chronische pijn en/of stress
Langdurige stress zorgt vaak voor lichamelijke klachten. Deze chronische stress heb je soms niet eens in de gaten. In de huidige maatschappij zijn we er gewend aan geraakt dat alles snel moet. Er is weinig tijd om stil te staan en te voelen hoe het écht met je gaat. Elk probleem moet bovendien ook snel opgelost worden, liefst zonder al te veel pijn te ervaren. Je zit waarschijnlijk veel ‘in je hoofd’ en weinig ‘in je lichaam’. Ook is de kans groot dat je perfectionistisch bent, zorgzaam, moeilijk de controle loslaat, altijd de beste wilt zijn en graag aardig gevonden wil worden. De meerderheid van de mensen met aanhoudende lichamelijke klachten heeft één of meerdere van deze mooie karaktereigenschappen. Vaak beginnen de klachten na bijvoorbeeld een burnout, het overlijden van een dierbare, mishandeling/nare jeugd, een doorgemaakte ziekte, een (natuur)ramp, een bevalling of de Coronacrisis. Kortom: na een heftige gebeurtenis.
Leren leven met pijn
Hoewel jouw klachten echt zijn en je hierdoor wordt belemmerd in je dagelijkse leven, kan het zijn dat je je niet serieus genomen voelt. Mensen zien immers vaak niets aan je. Artsen weten vaak niet hoe ze je kunnen helpen omdat er niets uit onderzoeken komt en stellen je bovendien niet voldoende gerust; terwijl jij je zorgen maakt. Medicijnen onderdrukken de symptomen, maar verhelpen het probleem vaak niet. Het lijkt nooit meer over te gaan en je wordt aangeraden ‘ermee te leren leven’. Dit zorgt voor angst en stress en dat weer voor meer lichamelijke klachten. Zo ontstaat de vicieuze cirkel. Te horen krijgen dat je ‘er maar mee moet leren leven’ is niet alleen frustrerend, het is ook niet nodig! Belangrijk om de vicieuze cirkel te verbreken is vertrouwen. Niet alleen vertrouwen in jezelf, maar ook in je lichaam.
Coaching bij SOLK in Amsterdam, Coaching bij aanhoudende lichamelijke klachten
Bij coaching ga ik er als coach van uit dat de coachee de antwoorden al in zich heeft, maar er op dat moment (nog) even niet bij kan. Ik begeleid jou bij het ontdekken of terugvinden van deze antwoorden in jezelf. Ik help je daarbij op een motiverende, eerlijke en integere manier. Ik neem je serieus en luister naar je. Samen gaan we op onderzoek uit om zo te ontdekken welke (onbewuste) emoties en overtuigingen jij hebt. Je gaat meer contact maken met je lichaam en begrijpen wat jouw lichaam je wilt vertellen.
Iedereen heeft bepaalde patronen en gedachten die gedrag in stand houden. Als klein kind leren we onszelf bepaalde overlevingstechnieken aan. Bijvoorbeeld jezelf wegcijferen of juist overal tegenin gaan, kan vroeger van belang zijn geweest om aardig gevonden te worden of erbij te horen. Als volwassene zijn we zo gewend aan dit gedrag dat we dit zelfde gedrag nog steeds vertonen. Nu kan het je echter belemmeren in je leven. Door patronen binnen jezelf – gedachten en overtuigingen die je hebt – te (h)erkennen, is het mogelijk deze te veranderen. De bewustwording van de verbinding tussen je lichaam en gevoel zorgt ervoor dat jij je beter kan gaan voelen. We werken aan je bewustwording, je mindset en je gedrag. Leer weer vol (zelf)vertrouwen in het leven te staan. Zonder pijn en zonder angst.
Het proces
Een coachtraject duurt meestal zo’n acht sessies. Maar er bestaat ook de mogelijkheid om een ‘abonnement’ te nemen, zodat je per maand kan beslissen of je doorgaat of nie. Tijdens deze sessies gaan we samen aan de slag om een goed beeld te krijgen van jouw (onbewuste) overtuigingen, wat voor jou belangrijk is en wie je daadwerkelijk bent. Ook wordt er gekeken welke (onbewust) verdrongen emotie er ten grondslag aan je klachten ligt. Er wordt contact gemaakt met je lichaam en je leert naar je lichaam te luisteren. Ik maak tijdens het traject gebruik van verschillende technieken bij zowel gesprekken als (lichaamsgerichte) oefeningen. De bedoeling is dat je na de acht sessies een stuk bewuster bent van je lichaam en je emoties en overtuigingen. Ook zul je beter begrijpen wat er met je lijf gebeurt en waarom en wat de pijn betekent. Je zult het vertrouwen en de handvatten krijgen om het proces zelf voort te zetten, indien nodig.
Het is mogelijk om het traject of sessies online te volgen of op een centrale locatie in Amsterdam. Mocht je niet willen of kunnen reizen, ver weg wonen of vind je het prettig om in een vertrouwde omgeving te blijven? Dan is online coaching een mooie optie voor jou.
“Life is balance between holding on and letting go”
– Rumi