Ga naar de inhoud

Coaching bij de vraag: wel of geen kinderen?

Wel of geen kinderen?

De vraag ‘wel of geen kinderen?’ is een vraag waarmee steeds meer mensen lijken te worstelen. Vaak wordt het als normaal gezien en er wordt van uit gegaan dat je kinderen wilt. Ook bestaat er het biologische aspect: het willen zorgen voor iemand en de welbekende ‘rammelende eierstokken’. Maar is het wel ‘normaal’? En wat als je nog niet zeker weet of je kinderen wilt?

Er heerst een soort taboe rondom dit thema en dat maakt het voor sommigen lastig om hierover te praten. Los van of het medisch gezien mogelijk is, wil niet iedereen kinderen. Of misschien nú nog niet. Vooral vrouwen, maar ook mannen voelen zich door deze twijfel vaak onzeker. Als je eenmaal beslist, is het niet meer terug te draaien.

Twijfel is goed: Het is een grote stap om te kiezen voor het krijgen van kinderen, hierover twijfelen van tevoren is goed. Op deze manier kan je alle mogelijkheden goed onderzoeken en zo een weloverwogen keuze maken.

Welke twijfels over kinderen krijgen bestaan er zoal?

 • Mijn partner wil heel graag kinderen, maar wil ik dat ook?
 • Geef ik dan mijn hele eigen leven op? Krijg ik spijt?
 • Ben ik wel een goede ouder?
 • Ik ben al in de dertig, maar wil ik wel moeder/vader worden?
 • Mijn ouders willen zo graag kleinkinderen, ik voel me schuldig.
 • Al mijn vrienden doen het, het hoort er gewoon bij.. toch?!
 • Ben ik raar omdat ik twijfel?
 • Ik geef mijn vrijheid op, zijn kinderen dat waard?
 • Word ik alleen gelukkig als ik kinderen krijg?
 • Mijn lichaam wordt lelijk na de zwangerschap.
 • Alles staat in het teken van kinderen, heb ik nog wel tijd voor mezelf dan?
 • Mijn relatie gaat vast kapot als we kinderen krijgen.

Maar ook:

 • Er zijn al veel te veel mensen op de wereld, kan ik niet beter adopteren?
 • De wereld is al vreselijk/moeilijk genoeg, wil ik dit een kind wel aandoen?
 • We hebben niet genoeg financiële middelen, moeten we niet wachten?
 • Ben ik niet te oud? Zijn de risico’s niet te groot?
 • Wat als er wat met het kindje aan de hand is of het onhandelbaar wordt, wil ik dat wel riskeren?
 • We hebben al een (of twee) gezond(e) kind(eren), is het risico niet te groot voor een 2e of 3e?

Of als er meer bij komt kijken dan de twijfel alleen:

 • Ik ben fysiek/mentaal ziek of instabiel, kan ik het wel aan?
 • We zijn een lesbisch/homo/transgenderkoppel, is het een traject (ivf, donor, draagmoeder, etc.) waard?
 • Ik ben single, maar wil wel kinderen. Moet ik eitjes invriezen of een donor zoeken?
 • Ik heb al kinderen met een vorige partner, wil ik nog wel kinderen met mijn huidige partner?
 • Het is niet mogelijk om zelf kinderen te krijgen, hoe moet ik nu mijn leven indelen?


Coaching bij twijfel over het ouderschap

Bij coaching ga ik er als coach van uit dat de coachee de antwoorden al in zich heeft, maar er op dat moment (nog) even niet bij kan. Ik begeleid jou bij het ontdekken of terugvinden van deze antwoorden in jezelf. Ik help je daarbij op een motiverende, eerlijke en integere manier. Ik neem je serieus en luister naar je. Samen gaan we op onderzoek uit om zo te ontdekken welke (onbewuste) emoties en overtuigingen jij hebt. Je wordt je bewust van jouw waarden in het leven, wat belangrijk voor je is en wat minder, waar je twijfel vandaan komt en hoe je een weloverwogen keuze kan maken.

“Life is balance between holding on and letting go”

– Rumi