Meteen naar de inhoud

Yin Yoga en Yoga Nidra

Wat is Yin Yoga?

Sinds 2020 ben ik gecertificeerd yin yogadocente. Yin yoga is een langzame vorm van yoga en is geschikt voor iedereen en elk type lichaam. Je hoeft geen goede conditie of ervaring met yoga te hebben, niet lenig te zijn en geen hip yogapakje te hebben. Voor iedereen is altijd een pose te vinden die voor jou op dat moment het beste werkt. Bij yin yoga blijf je langer in een pose zitten of liggen (zo’n 5 minuten), het zijn als het ware korte meditaties. In mijn lessen leg ik de nadruk op het naar binnen keren; ‘uit je hoofd, in je lijf’. Ervaren wat er op dat moment aanwezig is zonder dat te veranderen. Een uur of langer even de tijd voor je zelf nemen en contact maken met je lichaam. In deze rustige, langzame vorm van yoga heb je echt de tijd om te leren voelen.

“I joined a Yin Class online and I loved it! I still feel so beautifully relaxed and grounded, it’s amazing! Thank you Wanda for holding the asanas so long and also allow time for the rebound!”

– Monika

Yoga bij stress, pijn en vermoeidheid

Je wordt leniger als je het vaak doet, maar dit is niet het uitgangspunt van yoga. Als je met stress kampt of een druk leven hebt, is yin yoga de perfecte vorm van yoga voor jou. Je komt er van tot rust en leert je lichaam en haar signalen beter kennen. Het is de bedoeling om zo ontspannen mogelijk in de poses te blijven, hierbij kan er gebruik gemaakt worden van allerlei soorten hulpmiddelen zoals blokken, kussens, een deken of een yogariem. Maar ook de ademhaling speelt hierbij een belangrijke rol. Bij blessures kan deze vorm van yoga ook erg fijn zijn, net zoals bij chronische pijnen en vermoeidheid. Het is een absolute aanrader voor zowel je mentale als je fysieke gezondheid.

Wat is Yoga Nidra?

Als yin yoga teveel of toch te belastend voor je is, is er ook de mogelijkheid om yoga nidra te doen. Yoga nidra is de meest rustige vorm van yoga, je hoeft namelijk niets anders te doen dan liggen. Mocht liggen juist vervelend voor je zijn, kan het ook zittend. Bij een yoga nidra sessie lig je meestal tussen de 30 en 60 minuten op een matje; eventueel onder een dekentje met een kussen onder je hoofd en knieën. Je luistert alleen naar mijn stem, terwijl je bewustzijn een ‘reis langs je lichaam’ maakt. Doordat je je bewustzijn langs verschillende punten van je lichaam stuurt, ontspan je volkomen. Door deze diepe ontspanning ontspant ook je geest en je onderbewustzijn. Het is geen hypnose, je kunt altijd je ogen open doen als je dat wilt. Maar door de ontspanning verschuiven de hersengolven, net zoals dat gebeurt tijdens slaap. Yoga nidra wordt niet voor niets soms de ‘Yogi’s Sleep’ genoemd. Een uur yoga nidra staat gelijk aan zo’n vier uur slaap. Hoe vaker je dit doet, hoe dieper je kan ontspannen – ook in je dagelijkse leven. Je nachtrust verbetert erdoor en je kan beter omgaan met stress.

Yoga in Amsterdam

Ik geef yogalessen in Amsterdam. Zowel bij yogastudio’s als privé en zowel in het Nederlands als in het Engels. Het is ook mogelijk om een les te boeken als bedrijf voor een gezamelijke activiteit met de werknemers. Juist omdat iedereen mee kan doen, is dit erg geschikt.

De prijs voor een privéles die plaatsvindt binnen de ring in Amsterdam is €60,-. (geen BTW). Voor een privéles buiten de ring of als bedrijfsactiviteit wordt de prijs in overleg bepaald.

“You cannot always control what goes on outside, but you can always control what goes on inside.”