Meteen naar de inhoud

Buteyko ademhaling

Verkeerd ademhalen

Ademen gaat toch vanzelf? Jazeker, als het goed is wel. Gemiddeld halen we zo’n 17.000 tot 20.000 keer adem per dag. We hebben deze lucht – zuurstof – nodig om te leven; om onze organen en alle cellen in ons lichaam van zuurstof te voorzien. Ademen is letterlijk van levensbalang. Toch ademt zo’n 80% van alle mensen niet op de juiste manier. Hoe vaak adem jij per minuut? Neem je soms een diepe teug of vergeet je juist soms om adem te halen? Adem je door je neus en via je buik? Als het verkeerd gaat, komt dit vaak door stress, spanning, angsten en omdat het gewoon nooit goed is aangeleerd. Heb jij last van één of meer van onderstaande punten? Dan is de kans groot dat je verkeerd ademhaalt.

  • Vermoeidheid
  • Astma
  • (Chronische) Hyperventilatie
  • Slaap apneu
  • Hooikoorts
  • Kattenallergie
  • Droge mond bij het wakker worden
  • Via je mond ademen

Buteyko ademhaling

Bij bovenstaande problemen kan de Buteyko ademhaling je helpen. Het is een ademhaling die je opnieuw, op een goede manier, leert ademhalen. Elke dag, dag en nacht. Als je door middel van oefeningen deze ademhaling onder de knie krijgt, zal je zien dat je ’s ochtends met meer energie wakker wordt, hyperventilatie kan er door verdwijnen, net als allergie. Astma en slaap apneu nemen in de meeste gevallen flink af en verbeteren.

De Buteyko methode is ontwikkeld door een Russische arts: Konstantin Buteyko. Kort gezegd gaat het er hierbij om dat er rustig, diep (vanuit de buik) en door de neus (ook tijdens slaap en sport) wordt geademd.

Ademhalen als medicijn

Je ademhaling is een van de weinige automatische lichamelijke processen waar we invloed op kunnen uitoefenen. Hierdoor kunnen we ontspannen in stressvolle situaties, ons immuunsysteem versterken en emoties loslaten. De Buteyko methode is een ademhalingstechniek om op een juiste manier te ademen gedurende de hele dag. Naast deze techniek, zijn er vele andere ademhalingstechnieken. Zo is de ademhaling ook ontzettend belangrijk bij yoga. Door je ademhaling te volgen, kan je je meer naar binnen keren en maak je makkelijker contact met je lichaam en emoties. Ook bij paniek, angst, stress en pijn is ademhaling van belang. Er zijn veel soorten ademoefeningen om angst, stress of pijn te verminderen.

Ben je benieuwd wat ademhaling voor jou kan betekenen of wil je graag meer weten over bepaalde technieken en oefeningen? Neem dan vrijblijvend contact met me op. Besluit je een sessie te boeken, dan kost dat €65,- online of €85,- op locatie in Amsterdam.

“The nose is for breathing, the mouth is for eating.”